METAVERSE -The New Future-

MARK ZUCKERBERG – META CONCEPT – INFORMATION

.

 

.

METAVERSE

(bron: Metaverse – Wikipedia)

Metaverse is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren. Het omvat alle virtuele wereldenaugmented reality en speelt zich af op het internet. Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel “meta” en het Engelse woord “universe” en wordt gebruikt om een volgende generatie van het internet te beschrijven, waarin alle bestaande, gedeelde, en 3D virtuele ruimten aan elkaar verbonden zijn in een alles omvattend virtueel universum. De Metaverse is een online netwerk van virtuele driedimensionale werelden die er permanent is.[1]

De term is bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash (uit 1992), waarin mensen als avatars in contact staan met elkaar en met softwareagenten, in een driedimensionale ruimte die een metafoor voor de werkelijke wereld vormt. Stephenson benut de term om een op een virtuele werkelijkheid gebaseerde opvolger van het internet aan te duiden. Soortgelijke concepten verschenen onder uiteenlopende namen in het cyberpunk sciencefictiongenre dat teruggaat tot het in 1981 verschenen boek True Names door Vernor Vinge.

In 2021 is er vernieuwde belangstelling voor het metaverse, onder andere door de aankondiging van Facebook topman Mark Zuckerberg om van zijn socialemediabedrijf een ‘metaverse bedrijf’ te maken.[2] Ook gamebedrijf Epic, bekend van het spel Fortnite zet vol in op het metaverse.[3] Microsoft kondigt op 3 november ‘Mesh voor Microsoft Teams’ aan, gericht op de Microsoft metaverse.[4]

 

.

.

Het ontwikkelen van standaarden voor een ‘echt’ Metaverse {brontekst}

Met de huidige stand van de techniek zijn er reeds diverse interfaces en communicatieprotocollen binnen en tussen diverse virtuele omgevingen in ontwikkeling. Diverse groepen werken samen en pogen de standaarden en protocollen te maken die de uitwisseling tussen diverse werelden kunnen regelen, waaronder:

 • Facebook – Horizon (2019heden)
 • Decentraland (2015-heden)
 • Virtual Worlds – Standard for Systems Virtual Components Working Group (2010–heden)
 • Information technology — Media context and control — Part 4: Virtual world object characteristics (ISO/IEC 23005-4:2011) ISO (2008– heden)
 • Immersive Education Technology Group (IETG) Media Grid (2008–heden)
 • Virtual World Region Agent Protocol (VWRAP) (2009-2011)
 • The Metaverse Roadmap – Acceleration Studies Foundation (2006-2007)
 • The Open Source Metaverse Project (2004-2008)

Veel van deze werkgroepen zijn nog bezig met publicatie van schetsen en met het formuleren van open standaarden met het oog op de interoperabiliteit.

.

.

.

.

Ontvangst Media {brontekst }

Op 13 augustus 2021 schrijft het Parool over Facebook’s visie op het metaverse.[9] BNR Nieuwsradio besteedt op 25 augustus 2021 een aflevering van BNR Digitaal aan hoe het metaverse alle techreuzen moet samenbrengen.[10] De Telegraaf schrijft in een artikel op 30 oktober 2021 over de drempels die nog genomen moeten worden om het metaverse tot wasdom te laten komen.[11] Tech-journalist Jarno Duursma beschrijft in een uitgebreid artikel wat de metaverse is en wat de succesfactoren zijn.[1] Op 1 november 2021 heeft het hoofdredactioneel commentaar van NRC een kritische toon aangaande de plannen van Facebook richting het metaverse.[12] Marketing blog Emerce vraagt zich in een artikel op 25 oktober 2021 af of het metaverse een hype is of een blijvende ontwikkeling.[13] Ondernemersplatform 7DTV staat op 21 september 2021 stil bij het zakelijk perspectief rondom het metaverse.[14] Reclameblog Adformatie staat in een artikel op 25 oktober 2021 stil bij de kansen van het metaverse voor adverteerders.[15] Radioprogramma BNR Digitaal bespreekt op 3 november 2021 de kenmerken, kansen en risico’s van het Facebook metaverse.[16]

.

Bedenkingen[ brontekst ]

De aankondiging van Facebook over zijn Metaverse-plannen leidde tot wantrouwende waarschuwingen door Facebook-kenners en privacy-specialisten. In Facebooks Metaverse zou een schat aan informatie ter beschikking komen voor de firma die meermaals in opspraak raakte door de manier waarop zij met gebruikersgegevens omgaat. Terwijl in Facebook alleen clicks en muisbewegingen een indicatie geven voor het interessegebied van gebruikers, worden in Metaverse ook bijvoorbeeld oogbewegingen en conversaties geregistreerd. Doordat gebruikers in principe lange tijd met Metaverse verbonden zijn, verdwijnt elke privacy en kunnen grote groepen mensen nog verdergaand beïnvloed worden door Facebook en zijn betalende klanten.[17]

.

.

Bronnen, noten en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Metaverse op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.


 1. ↑ Omhoog naar:a b Wat is de Metaverse? Waarom is de metaverse zo belangrijk?Jarno Duursma (8 juli 2021). Geraadpleegd op 1 november 2021.
 2.  (en) Casey Newton, Mark Zuckerberg is betting Facebook’s future on the metaverseThe Verge (22 juli 2021). Geraadpleegd op 1 november 2021.
 3.  (en) https://www.facebook.com/gparkEpic Games believes the Internet is broken. This is their blueprint to fix it.Washington Post. Geraadpleegd op 1 november 2021.
 4.  (en) Mesh for Microsoft Teams aims to make collaboration in the ‘metaverse’ personal and funInnovation Stories (2 november 2021). Geraadpleegd op 4 november 2021.
 5.  Webarchief -The Metaverse
 6.  There
 7.  Arts Metaverse
 8.  Google presenteerde in 2013 Google Glass, een ontwikkeling die vergelijkbaar is met de brillen die de Metaverse-gebruikers dragen.
 9.  Tom Grosfeld, Facebook gaat metaverse! Eh, wat is dat?Het Parool (13 augustus 2021). Geraadpleegd op 1 november 2021.
 10.  Het metaverse moet iedereen en alle techreuzen samenbrengenbnr.nl. Geraadpleegd op 1 november 2021.
 11.  Virtuele walhalla van Facebook duurt nog wel evenTelegraaf (29 oktober 2021). Geraadpleegd op 1 november 2021.
 12.  Facebook mag niet óók het metaverse dominerenNRC. Geraadpleegd op 1 november 2021.
 13.  Metaverse: Hype of echt een blijvende ontwikkeling?Emerce. Geraadpleegd op 1 november 2021.
 14.  TECHEXPERT Jarno Duursma over METAVERSE van FACEBOOK: HYPE of het nieuwe INTERNET? | 7DTV.
 15.  Redactie Adformatie, Metaverse biedt merken enorme kansenAdformatie (25 oktober 2021). Geraadpleegd op 1 november 2021.
 16.  De fouten van het internet kunnen we herstellen met het metaversebnr.nl. Geraadpleegd op 4 november 2021.
 17.  https://www.theguardian.com/technology/2021/sep/26/is-facebook-leading-us-on-a-journey-to-the-metaverse

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.