
Professionele zakelijke reclame
Er zijn ontelbaar veel soorten advertenties, diverse platforms en content in allerlei vormen en maten.
Professionele reclame wordt ingezet om professionals te bereiken. Het heeft hetzelfde idee als handelsreclame, maar dan worden bijvoorbeeld professionals uit verschillende sectoren benaderd.
Neem als voorbeeld bouwbedrijven, horecabedrijven, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen etc.
Combinatiereclame –
Combinatiereclame wordt ingezet wanneer de fabrikanten van 2 of meerdere merken samenwerken. Ook op Instagram kom je steeds vaker combinatiereclame tegen.
Een voorbeeld van dit soort reclame is bijvoorbeeld wanneer mode gedeeld wordt. Je ziet dan een man of een vrouw met bij elkaar passende kleding en het kan dan zijn, dat het ene kledingstuk van een bepaald merk is en een ander kledingstuk weer van een ander merk.
Dit wordt combinatiereclame genoemd.
Collectieve reclame –
Ook bij collectieve reclame werken verschillende merken/bedrijven samen om de bekendheid voor een bepaald product te vergroten.
Het kan zelfs zijn dat deze verschillende bedrijven concurrenten van elkaar zijn, maar een reclamesamenwerking aangaan, om een stevige voet in de markt te krijgen.
Producentenreclame –
Deze soort reclame is vooral gericht op consumenten om een bepaald product of assortiment bekend te maken.
Dit soort reclame wordt vaak ingezet door grote merken, zoals Samsung en Apple om nieuwe producten te promoten, die vervolgens weer bij resellers aangeschaft kunnen worden. Uiteindelijk hebben zowel de producent, als de reseller er baat bij.
Detailhandelsreclame –
Detailhandelsreclame is gericht op consumenten, om deze naar de winkel te krijgen. Dit soort reclame wordt vooral ingezet voor producten die slechts bij 1 winkel verkrijgbaar zijn.
De detailhandelaar (winkelier) kiest er dan bewust voor om dit product door middel van reclame onder de aandacht te brengen.
Etherreclame –
Etherreclame is de reclame die je op de tv ziet, of op de radio hoort. Het is een van de meest voorkomende soorten reclame en met deze vorm zijn de meeste mensen dan ook het beste bekend, omdat het al jarenlang bestaat.
Direct mail –
Postreclame die aan een specifiek persoon geadresseerd is. Veel bedrijven waar je ooit klant van bent geweest of nog steeds bent zetten dit soort reclame in om je nieuwe producten/aanbiedingen te laten zien, of om je met een aanbieding als klant terug te krijgen.
Persreclame –
Persberichten zijn persreclame. Een bedrijf stuurt een bericht naar de pers, in de hoop dat deze dit bericht naar buiten brengt en hiermee dan ook een zeer groot publiek bereikt.
Generieke reclame –
Generieke reclame maakt een boodschap duidelijk en promoot hiermee direct een product. Word gezien! Is hiervoor een mooi voorbeeld, dit is een reclame van de overheid die hiermee mensen wil stimuleren om fietsen van deugdelijke verlichting te voorzien.
Vergelijkende reclame –
Bij vergelijkende reclame, vergelijkt een merk het eigen product, met het product van een ander merk. Vaak worden de pluspunten van het eigen product weergegeven, om zo mensen te overtuigen om over te stappen.
In Nederland is hier strikte wetgeving voor, waardoor het niet vaak wordt gebruikt, maar toch is er de afgelopen jaren een toename aan vergelijkende reclame.